Wij nemen een Popup House!

Ja echt, we nemen een Popup House. Alleen in plaats van die irritante popup reclames, leent deze variant de naam van een huis dat 'up popped', vrij vertaald houdt het in dat het snel te bouwen valt.
In dit blog zullen we wat meer uitleggen wat dit systeem uit Frankrijk inhoudt en waarom we voor dit systeem kiezen.


Wat is een Popup house?

Het Popup House principe is een duurzaam passief systeem uit Frankrijk. De hele korte uitleg is dat het houtskeletbouw is, met een soort super-piepschuim (is het niet, maar dan zit je in de buurt) waardoor het hele systeem heel goed isoleert en dus weinig energie verbruikt om te verwarmen/verkoelen.

De iets uitgebreidere versie van de uitleg is dat er tussen het houtskelet graphite expanded polystyrene (GEP) wordt gebruikt, oftewel met grafiet versterkte polystyreen. Dit materiaal is volgens Popup House momenteel één van de beste materialen voor isolatie. Om 30 cm GEP te evenaarden aan isolatiewaarde, is er 37 cm hout nodig.
Deze muren hebben vervolgens een isolatiewaarde (Rc) van 10. Dat wil zeggen dat het de warmte en de kou dus '10 moeite' kost om naar binnen te komen, of juist naar buiten. Als het buiten -10 graden is, of +40 graden, maakt dat in theorie binnen weinig uit. Ter referentie, een gemiddeld huis heeft Rc=4-5, een oud huis snel Rc=2-3. Momenteel zijn de huizen die nu gebouwd worden rond de Rc=6.


Daaromheen wordt vervolgens 'weather proofing' gewikkeld, een laag die er voor zorgt dat er geen wind en vocht naar binnen komt.
Wat je er dan als "echte" muur om heen wilt hebben, is je eigen keuze, maar Popup House levert voldoende materialen om aan de meeste voorkeuren te voldoen. Wij kiezen bijvoorbeeld voor de buitenmuur voor een combinatie tussen licht en donker viroc, een cement-vezel plaat (denk aan cement+houtvezels, goed mixen en dan een plaat van dat resultaat), met accent van hout.


Het is aanpasbaar naar je voorkeur, net zo duur als conventioneel, geldbesparend, ...

Zo zijn er nog meer voordelen aan dit systeem, welke bij elkaar opgeteld ons voldoende hebben overtuigd om hier ons toekomstig huis mee te bouwen).

Er is nog veel meer te vertellen over het systeem, maar met de bovenstaande informatie begrijp je al een aardig deel van hoe het werkt. Als je verder nog vragen hebt over Popup House, kijk dan vooral eens op hun F.A.Q. pagina, die beantwoord nog veel meer vragen waarvan je niet wist dat je ze had!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eat, Sleep, Design, Repeat?

Duurzaam, wat is dat eigenlijk?

'Ik ben geen inbreker hoor'