Duurzaam, wat is dat eigenlijk?


In de huizenbouw worden zoveel termen door elkaar gebruikt, dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Een huis is duurzaam, nul-op-de-meter, passief, eco, cradle-to-cradle, noem het allemaal maar op. Deze termen worden redelijk te pas en te onpas gebruikt en vaak ook niet helemaal op de juiste manier. Daarom in dit blog een korte uitleg!

Duurzaam — Dit is een brede term die (eigenlijk te) breed gebruikt wordt. Iets is namelijk al duurzaam op het moment dat het lang mee gaat. Het zegt dus eigenlijk weinig tot niets over hoe milieu-vriendelijk een huis is. In het Engels kan duurzaamheid op twee manieren vertaald worden, namelijk als durability (hoe lang iets mee gaat) en sustainibility (hoe lang iets zichzelf in stand kan houden), een subtiel maar belangrijk verschil. Duurzaamheid kan dus gaan over onverslijtbare materialen die heel lang mee gaan en dus duurzaam (maar niet per se milieuvriendelijk) zijn of over het zichzelf in stand houden, dus bijvoorbeeld materialen die recyclebaar zijn. Doordat dit subtiele verschil in het Nederlandse woord duurzaamheid niet te maken is, wordt deze term vaak te makkelijk gebruikt.

Nul-op-de-meter of energie-neutraal — Dit zegt eigenlijk alleen maar dat je je eigen energie opwekt op hetzelfde/vergelijkbare niveau als je verbruik. Je eigen energie opwekken doe je bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te leggen. Alle energie die het huis gebruikt, wordt dan door de zonnepanelen opgewerkt, hierdoor heb je dus een heel lage energie-rekening! De term zegt echter niets over de gebruikte materialen bij de bouw van het huis. Het is uiteraard beter om je verbruik te verlagen dan om veel te compenseren.


Passief — Een passief huis is een huis dat zo min mogelijk actief gekoeld of verwarmd wordt, maar dus juist passief. Het gaat uit van slim gebruik van (de oriĆ«ntatie op) de zon, voldoende schaduwmogelijkheden en flinke isolatie, waardoor actief verwarmen of verkoelen niet (of nauwelijks) meer nodig is. Groene energie is goed, geen energie verbruiken beter. En als bonus zijn je maandelijkse lasten ook nog eens lager!
Onderstaand filmpje legt dit heel simpel en kort en bondig uit:

https://player.vimeo.com/video/74294955

Ecohuis — Dit is een breder concept dat eigenlijk alleen gaat over de keuze van milieu-vriendelijke materialen. Er is echter geen vaste regel of definitie wanneer je iets een eco-huis mag noemen, maar bijvoorbeeld het gebruik van bakstenen en/of beton valt dan af door het hogere CO2 verbruik. 
Daarbij staan eco-huizen vaak in eco-dorpen. In dergelijke dorpen gaat het niet alleen om milieu-vriendelijk bouwen en leven, maar bijvoorbeeld ook om de gemeenschapszin en elkaar ondersteunen, bijstaan, etc. Onderstaand filmpje gaat over het ecodorp in Boekel, een van de eerste eco-dorpen in Nederland.


Cradle-to-cradle — Dit is een term die voor veel meer dan alleen huizen gebruikt wordt. Het gaat uit van circulair gebruik van producten, afval weer gebruiken voor een nieuw product, waardoor er eigenlijk geen afval meer is uiteindelijk. In de bouw betekent dit dat je alleen materialen gebruikt die voor de volle 100% te hergebruiken zijn als je het gebouw ooit weer afbreekt. Onderstaand filmpje legt dit goed uit.
https://www.debouwietsvoorjou.nl/innovaties-in-de-bouw/cradle-to-cradle

Conclusie

Zo maar wat termen die gebruikt worden als het gaat over moderne huizenbouw. Elke term heeft weer een andere betekenis waardoor het dus kan zijn dat je een duurzaam, ecologisch, passief, cradle-to-cradle, energie-neutraal huis gebouwd hebt. Maar dat is echt wel heel veel werk hoor..... 

Vragen? Stel ze gerust! 

Voor ons is er al een deel voor zich sprekend of misschien hebben we er gewoon nog niet aan gedacht om het op te schrijven. Als je vragen hebt over ons traject of over duurzaamheid, stel ze dan gerust, wie weet kunnen we ze beantwoorden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eat, Sleep, Design, Repeat?

'Ik ben geen inbreker hoor'