Eat, Sleep, Design, Repeat?

Onze laatste post was dus van oktober.... oef. Voor de mensen die niet een superlang verhaal willen lezen; we zijn niet gek veel verder dan we in oktober waren. We hebben een nieuw ontwerp, nieuw bouwsysteem en wachten nu op een kostenraming. Als die meevalt, gaan we wederom het proces van een bouwvergunning (en dus de grote boze welstand) in. Je zou kunnen zeggen dat we in herhaling vallen.... Eat, Sleep, Design, Repeat!


Een schuin dak?!

Dan het lange verhaal! Na de afwijzing van de welstand hebben we eerlijk gezegd best wel even in zak en as gezeten. We waren echt heel blij met ons ontwerp en voelden ons behoorlijk verslagen dat andere mensen dit niet net zo mooi vonden als wij. Toen we daar eenmaal een beetje overheen waren hebben we een architecte uit Kudelstaart gebeld en gevraagd of zij ons in dit proces zou willen helpen. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben haar bijgepraat over wat we al gedaan en uitgezocht hadden, wat we precies wilden en wat we mooi vonden. Zij heeft op haar beurt contact gezocht met PopUp House en is binnen hun kaders aan de slag gegaan om een nieuw ontwerp met SCHUIN DAK voor ons te maken. 

Wachten op een nieuw ontwerp was eigenlijk ook wel spannend. Wederom kun je niet veel anders doen dan wachten waar de architecte mee komt. En.... ga je dat wel mooi vinden? we waren erg bang dat we zo verknocht waren aan ons eigen ontwerp dat we geen ruimte meer hadden voor een nieuw ontwerp door iemand anders en dat, wat zij ook mocht tekenen, we het nooit zo mooi zou vinden als het huis wat we al ontworpen hadden.


PopUp restricties

Maar gelukkig, het ontwerp waar ze mee kwam, vonden we allebei eigenlijk best wel heel mooi. Daarbij had ze door allerlei slimme indelingen een paar van onze discussiepunten (bijv. entree-deur uit laten komen in de woonkamer (Tessa) of juist in de keuken (Martijn)?) heel slim opgelost. Na nog wat kleine wijzigingen van onze kant stuurden we het ontwerp naar onze tussenpersonen van PopUp House. Zij waren ook enthousiast, maar gaven wel aan dat het platte dak niet paste in het PopUp concept en dat ze dat dus zelf zouden moeten bouwen (lees: maatwerk, dus veel duurder). Daarbij zou de ruimte onder het schuine dak niet toegankelijk of bewoonbaar zijn. Feitelijk zouden we 'voor het oog' een schuin dak op een verder vierkant (plat dak) huis zetten. Je begrijpt dat we daar geen fan van waren... Na nog wat meer doorspreken met PopUp, bleken er toch meer restricties te zijn dan wij gehoopt hadden en besloten we ook verder te gaan kijken naar andere bouwsystemen die mogelijk beter aansluiten bij wat wij (en de welstand) voor ogen hebben.


Dus wat dan?

Zo kwamen we terecht in Gent bij Systimber. Een duurzaam bouwsysteem dat erg geschikt is om zelf te bouwen. De ontwikkelaar woont net buiten Gent en gebruikt zijn eigen huis en kantoor als demo om klanten het systeem te laten zien. Het werkt met verticale balken die je zelf aan elkaar kunt schroeven met grote metalen schroeven. Tussen de balken zit een lint van een rubberachtige substantie die de werking van het hout opvangt, waardoor een paneel in zijn geheel niet vervormd, maar de balken individueel wel kunnen uitzetten en krimpen. Tussenpersoon in Nederland is Ferox Outdoor, hele vriendelijke mensen die ons telefonisch goede uitleg gegeven hebben over het systeem. Je huis wordt geleverd als prefab balken pakket met 'Ikea-achtige' handleiding, waardoor je dus echt zelf aan de slag kunt (gesteld dat je fundering al ligt!).
Via een lokale aannemer kwamen we ook nog terecht bij Blokiwood. Dit is, net als Pop Up House, een Frans systeem. Voordeel van Blokiwood ten opzichte van Systimber is dat de isolatie al verwerkt zit in de panelen die geleverd worden. Bij Systimber moet je deze isolatie zelf nog uitzoeken en aanbrengen, hun systeem bouwt alleen het huis zelf.


PopUp gesloten

Na veel wikken en wegen besloten we dus niet verder te gaan met PopUp House en bovengenoemde twee bedrijven te vragen een offerte te maken voor ons nieuwe ontwerp. Gezien het afgelopen jaar de kosten in de bouw gigantisch gestegen zijn, is het niet ondenkbaar dat deze offertes voor ons veel te duur blijken. In dat geval zou het kunnen dat we ons project moeten staken en ons landje terug moeten verkopen aan de vorige eigenaar (clausule in ons koopcontract). Maar we hopen natuurlijk dat we door veel zelf te doen en nu nog even heel hard te werken zodat we zoveel mogelijk kunnen sparen, het geheel kunnen gaan financieren. Duimen jullie voor ons?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Duurzaam, wat is dat eigenlijk?

'Ik ben geen inbreker hoor'