Welstand zegt: "Voldoende! Of nee, toch niet"

"De Welstandscommissie is een adviesorgaan van de gemeente, het kan ook zijn dat er een stadsbouwmeester is. Die heeft dezelfde functie als een commissie. De commissie kijkt vooral naar de architectuur van uw woning en naar de manier waarop die in de omgeving past." https://www.encyclo.nl/begrip/Welstandscommissie

De inleiding

Elk verhaal heeft een inleiding, een middenstuk en een eind. Onze inleiding is waar de afgelopen berichten over gaan;
  1. Het bedenken wat we überhaupt willen en hoeveel overlap er is bij elkaars voorkeuren. Met de post-it's aan de slag om allerlei ideeën op te doen, sorteren aan de hand van prio en bespreken waarom we dingen hebben opgeschreven. Allemaal overzichtelijk en te doen.
  2. Daarna de dingen plaatsen in een ruimte. We kregen de tip van een vriendin om een kleine gang te tekenen, en daar gewoon alles aan te sluiten. Vanzelf kwam de rest tot vorm. We hebben er nog wel een beetje aan gesleuteld omdat we aan nieuwe dingen dachten, of dingen in de praktijk tegen kwamen en dit wel/niet prettig vonden om ook te gaan doen. Nog steeds overzichtelijk.
  3. Daarna de vormgeving. Het levert aardig was keuzestress op als je alles zelf moet gaan bedenken hoe je het wilt. Van de kleur/materiaal van je hele huis, tot of het bewegende deel van een raam een andere kleur moet dan het vaste deel van het kozijn. Hier is aardig wat tijd in gaan zitten, omdat er niet een "goed" antwoord is. 
Dan heb je uiteindelijk een aardig concreet plan en een aardig deel van de mensen die dit nu lezen waren daarvan op de hoogte. Verder zijn er een handvol harde eisen waar we aan moeten voldoen, maar die zijn redelijk overzichtelijk (bv je huis moet minimaal 5m van de grenzen van je kavel af staan).

Met dat plan ga je dan naar de welstand, ze plannen je dan in en dan gaan zij er iets van vinden. Het is hun taak om er voor te zorgen dat er een soort eenheid blijft, dat de "sfeer" behouden blijft in een bepaalde wijk. Er zijn argumenten voor en tegen de welstandcommissie te bedenken, maar dat maakt in Aalsmeer op dit punt toch niet uit, het is er en we hebben er mee om te gaan.

En toen zaten we dan met ze aan tafel: Voldoende!

We zijn niet door de welstand heen. Kort samengevat:
We hebben een plat dak en geen bakstenen. Dit wijkt af van 'het gemiddelde' en dat is niet de bedoeling. Nu maken ze wel uitzonderingen, maar dan moet het huis wel architectonisch uitzonderlijk zijn. Het feit dat het een Popup House/duurzaam is maakte weinig uit, sterker nog, we kregen de suggestie om eerst een huis te laten ontwerpen en daarna te kijken met welk systeem dat kan. Niet perse fout, maar niet wat wij doen. Ons huis was "niet echt van architectonische waarde", "eigenlijk gewoon een blok met gaten" en "toch wel een beetje saai".
Ze waren niet respectloos, maar absoluut wel duidelijk.

Nou, lekker dan.

Jup. Dat kostte wel even moeite om te verwerken. Er valt wat te zeggen over dat het inderdaad een beetje een vreemde eend in de bijt is in de rest van de straat, maar dat neemt niet weg dat je toch (tegen beter weten in) met goede hoop het gesprek in gaat.

En nu? Terugtrekken, hergroeperen en met een nieuw plan komen. We hebben al wat mensen aangesproken die (als het goed is) "architectonische waarde" kunnen toevoegen aan het project. En dan weer door voor de volgende ronde, hopelijk dit keer met meer geluk, door naar ons middenstuk!

Reacties

  1. Interessant project! Irritant dat de welstand zo'n innovatief huis dan niet goedkeurt. Iemand moet toch voorlop lopen? Ik zou bijna zeggen: teken dan maar wat bakstenen op de muur ter uniformiteit...

    Hoe staat het er inmiddels mee? Al een tijdje niet geblogd. Ik kwam hier via Martijn's stackoverflow en vind het wel interessant :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je bericht Luc, nieuwe blog om iedereen bij te praten is in de maak! Veel gebeurd weer en we hadden gewoon ook wat tijd nodig om hier van bij te komen eerlijk gezegd. Hopelijk vandaag of uiterlijk morgen weer een nieuwe blog!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Eat, Sleep, Design, Repeat?

Duurzaam, wat is dat eigenlijk?

'Ik ben geen inbreker hoor'