Keuzestress. Keuzestress? Keuzestress!

Wij gaan dus een huis bouwen. Als je je eigen huis gaat bouwen, heb je een hoop keuzes te maken. Dat klinkt fantastisch, want je kan alles zelf uitkiezen, je bepaalt letterlijk alles. Maar.... daar zit ook een schaduwkant aan. Namelijk dat je dus alles MOET bepalen. Geen keuze maken, is geen optie. Als je dus niet sterk bent in het maken van beslissingen, is het handig om dat even te oefenen (of een partner hebben die het wel kan).


Het begon voor ons allemaal bij het idee dat we zelf een huis wilden gaan bouwen. Vrijwel gelijktijdig met dit idee kwamen we het systeem van Popup House tegen en hebben we besloten dat we met dat systeem willen gaan bouwen (zie ook: 'Wij nemen een Popup house'). Dit beperkte ons keuzemogelijkheden gelukkig al behoorlijk. Echter, dit is niet per se de normale volgorde... Normaal ontwerp je eerst de buitenkant van het huis en ga je daarna op zoek naar het systeem waarmee je dit ontwerp wil realiseren. Wij zijn echter nog steeds overtuigd van het Popup House systeem en gaan van daaruit ontwerpen. 


Hoe wij zijn begonnen

We zijn dus ook niet begonnen met het ontwerpen van de buitenkant van het huis. We zijn ons avontuur begonnen met ieder een stapel post-its. Opdracht was om groene post-its te maken met 'dit wil ik graag'-elementen voor het huis en rode met 'dit wil ik absoluut niet'-elementen voor het huis. Hieruit kwam een lijst met voorkeuren en dingen die we juist niet wilden. Vanuit die lijst hebben we eigenlijk eerst de binnenkant van het huis bedacht. We wilden bijvoorbeeld "wakker worden met zonlicht", dus "de master-slaapkamer moet dan aan de oostkant van het huis".
Verder leek het ons ook handig om met boodschappen snel in de keuken te kunnen komen, dus ontworpen we een achterdeur met bijkeuken die direct naar de keuken leidt. Nouja, zo kwam ons huis dus eigenlijk andersom tot stand. Toen we een goed idee hadden over de indeling die we wilden, zijn we naar een bevriende bouwtekenaar gegaan en hebben hem gevraagd mee te denken en ons huis volgens onze indeling te ontwerpen. 


Dat is er ook nog de indeling van het huis en daarin kun je dus al honderden keuzes te maken. Waar wil je de deuren? Ramen? Hoe groot wil je de slaapkamers en badkamer? Waar wil je de keuken? Wat voor vorm wil je je huis geven?
Dit is een erg leuk en creatief proces, maar elke keus moet wel gemaakt worden door twee personen en daarna moet je het ook weer eens met elkaar worden. In de fase waarin we nu zitten, moeten we keuzes maken over de materialen die we gebruiken aan de buitenkant van het huis. Willen we bijvoorbeeld hout, cementvezelplaat, stucwerk, baksteen, plastic? En in welke kleur? Met welke regelmaat? In welke combinatie?
Bij het maken van deze keuzes kijken we veel naar duurzaamheid en hoe milieuvriendelijk een materiaal is. Popup House heeft een aantal standaard materialen waar je uit kan kiezen en dat is prettig om je (eerste) keuzes op deze manier te beperken, want er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden dat je anders door de bomen het bos niet meer ziet.



Nog veel meer keuzes...

Naar mate het proces vordert, zullen we nog veel meer keuzes moeten maken. Van de kleur op de muren tot de vorm en kleur van kranen en deurknoppen. En dan nog wat voor verlichting, ventilatie, manier van verwarmen, noem het allemaal maar op. In dit proces hebben we pittige discussies en besluiten we soms ook om een onderwerp gewoon even te laten rusten omdat we er simpelweg niet uitkomen. Het is goed om het hier met elkaar over te hebben voordat je een dergelijk proces in gaat, zodat je in ieder geval van elkaar weet wat je belangrijk vindt en waar je waarde aan hecht. In ons geval zitten we bij de meeste dingen redelijk op 1 lijn, we vinden het milieu belangrijk en houden van modern en natuurlijke materialen. Even goed hebben we regelmatig discussie over onderdelen van het huis en moeten we compromissen sluiten. 

"Ik weet ook nog iets leuks voor jullie!"

Als jij (de lezer) nu denkt "oh, ik heb vet veel verstand van [ding], en ik zou het graag eens met jullie over [ding] willen hebben", of je denkt "Hey, ik kwam laatst [dit] tegen, het klinkt best als een slim idee en ik hoor er veel goeds over, misschien is dit iets voor jullie?", laat dan vooral een bericht achter. We horen graag ervaringen en komen graag eens langs om in de praktijk te ervaren hoe het is. Een verkooppraatje is altijd mooi, maar iemand die het al een tijdje gebruikt kan daar vaak meer over vertellen.

Wie weet kan jullie ervaring onze keuzestress verminderen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eat, Sleep, Design, Repeat?

Duurzaam, wat is dat eigenlijk?

'Ik ben geen inbreker hoor'