Hoe ontwerp je je huis?

Oke, we hebben besloten dat we gaan kijken of we een huis kunnen verzinnen voor op ons stuk grond. En dat blijkt eigenlijk best lastig, als je letterlijk in alles een keuze krijgt. Bij een gebouwde woning kijk je of je de woning wat vind, eventueel of het met een paar verbouwingen zo ver kan krijgen. Wij kunnen dus (los van de kostenlimiet) alles doen wat we willen, mits het toegestaan is volgens de welstand. We gaan in dit item uitleggen hoe wij dit hebben aangepakt.

Eerst maar eens verzinnen wat we wel/niet willen, los van enig restrictie

We zijn begonnen door elk een stapel sticky notes en een pen te pakken. Daarna hebben we op elke sticky note een ding geschreven dat we wel wat vinden. Bijvoorbeeld "open haard", "rustige woonkamer", "moderne/natuurlijke look", "weinig onderhoud" et cetera. Op een paar hebben we een pijltje omhoog gezet van 'erg graag' en een pijltje omlaag van 'zou leuk zijn, maar is niet een must'. Hiermee kwamen we al een heel eind, maar we miste 'dingen die we vooral niet willen', dus daar hebben we er, per persoon, ook een aantal van gemaakt.

Vervolgens zijn we ze gaan vergelijken. Welke hadden we beiden, welke zijn in conflict, wat is de rode draad, welke zijn goed te combineren, waar moeten we even onderzoek naar doen en in geval van conflict bespreken wat we met die punten doen (en even laten rusten is een prima antwoord, soms als je het even laat zakken, schiet je iets te binnen waar je je alle twee alsnog in kan vinden.

Tijd om de ruimtes/kamers te verzinnen

We kregen de tip van een vriendin  te beginnen met bedenken welke kamers we willen en hoe we deze ongeveer in gedachten hadden. Wij kwamen uit op: woonkamer, eetgedeelte, keuken, masterbedroom, 2 kinderkamers, een logeer/werkkamer en last but not least een badkamer. Ohja, we hebben geen zolder; we moeten dus ook een opslag/schuur. Die onderdelen verzinnen bleek redelijk simpel. 

Lastiger was de kamers vervolgens samen te plakken tot iets wat een woning zou kunnen zijn. Hoewel we de wind mee hebben betreft de (financiële) mogelijkheden, is er nog steeds een realistische hoeveelheid wat je te besteden hebt. We zijn redelijk bescheiden begonnen, ruimer maken is altijd prettiger dan krapper. Door de woonkamer en het eetgedeelte tegen elkaar te zetten, voelen beiden direct ruimer aan en blijft er altijd interactie mogelijk tussen de twee delen. Iemand op de bank kan dan altijd nog een gesprek blijven voeren met iemand aan de eettafel. Dat de keuken dan weer aan het eetgedeelte zit is ook wel handig, en zo krijg je dan (vanaf boven) een L-vormig gebouw. De kwart die dan nog over blijft is gelijk een prima entree/gang.

De bovenverdieping liep via hetzelfde proces, waar we ons best hebben gedaan om de overloop zo min mogelijk ruimte in te laten nemen en de kamers zo te plaatsen dat je niet direct elkaar continue geluid hoort maken. Omdat de begane grond al een beetje een richtlijn gaf voor de buitenmaten, hebben we de kamers op de verdieping daar in gepast, met de poging om voornamelijk de kinderkamers even groot en privé te maken. Je eigen kamer moet een plek van rust kunnen zijn, je moet je er prettig en veilig in kunnen voelen.

Nou, en eigenlijk hadden we toen opeens al heel wat! Een haar verder dan een schets, maar toch zeker al wat. Vanaf hier zijn we weer verder gegaan...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eat, Sleep, Design, Repeat?

Duurzaam, wat is dat eigenlijk?

'Ik ben geen inbreker hoor'